Chamundi Hills

Chamundeshwari Temple er et hinduistisk tempel, som ligger på Chamundi Hills omtrent 13 kilometer fra Mysore. Selve navnet på byen, Mysore, stammer nettopp fra Chamundi-høyden. I følge mytologien var høyden domenet til demonen kalt Mahishasura, og derfra utviklet navnet seg til Mysore, eller Mysooru på Kannada, det lokale språket.

Videre blir jeg fortalt at en velsignelse gjorde Mahishasura så mektig at ingen mann kunne drepe han. Folket ba til gudinnen for å redde dem fra Mahishasura. Gudinnen Shakti, personifiseringen av kvinneleg guddommeleg skaperkraft og energi tok form av den voldsomme gudinnen Chamundeshwari. Hun dreper demonen og redder folket. På grunn av dette kalles gudinnen Mahishasuramardhini. Bakketoppen er stedet der hennes helligdom ligger.

På toppen av Chamundi Hills finner man tempelet til Chamundeswari, og litt lengre bort finner man noen eldre templer. Jeg føler virkelig at å besøke templene i India er noe av det som har vært de fineste opplevelse. Templene er hellige for hinduer, likevel blir man mottatt med imøtekommende blikk som uvitende turist. Folk er vennlige og forsiktige når vi er uoppmerksomme og tar bilder der det ikke er lov, eller tar av oss skoene på feil sted. 

Vi reiser med drosje fra sentrum av Mysore og kjører i kø oppover høyden. Langs vegen går folk oppover til fots, og når køen blir tett nok og farten på bilen etter hvert blir lavere enn de som går på siden av oss, innser vi at siste rest er best å gå. Folk i alle aldre går i samme retning som oss. Det tar ikke lang tid før vi ser tempelet i det fjerne. Det føles ganske spesielt å være på en plass som er ansett som hellig for de fleste av de rundt oss, det kjennes på energien i området. Idet vi kommer inn i tempelet kommer vi i snakk med noen eldre damer. De snakker ikke så mye engelsk, i alle fall ikke som vi forstår, men de er de nydeligste menneskene med de varmeste smilene. Vi forsøker å prate ved å gjøre tegn og forteller hva vi heter. Når jeg tar frem kameraet lyser de opp og samler seg rundt for å bli tatt bilde av. Vi dro fra Chamundi Hills med takknemlighet for menneskene vi hadde møtt!

 

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *