Noen svar rikere

Verden er stor, men allikevel tar det bare ti timer fra hotellrommet i Delhi, til gutterommet i Oslo. De syv ukene i India har gått like fort som forventet og før man vet ordet av det er man tilbake i sitt vante tempo og miljø. Å reise i en fremmed kultur i syv uker har bydd på litt av hvert av utfordringer og tanker. Før turen brukte vi mye tid på å prøve å se for oss hvordan turen ville bli, men som vanlig kan man aldri bli helt forberedt på hva som venter en. India har overasket positivt, men også negativt. Vi har hatt idylliske stunder hvor India har vært det vakreste vi har sett, men også brukt dager på å oppdrive penger til mat. Vi har sett India fra sin beste side, men også fra sin mindre gode side. Fremtiden til landet tror jeg ingen, ikke en gang inderne tenker for mye på. Utfordringene står i kø, og i et land med tre ganger så mange innbyggere som det bor i Europa til sammen, er det vanskelig å se for seg fremtiden. India har vært like vakkert, fargerikt, skittent, brutalt og bråkete som antatt. Vi hadde allikevel et par spørsmål før turen som vi nå har fått svar på.

Alle indere snakker engelsk: For oss nordmenn er «å snakke engelsk» noe annet enn i India. I løpet av syv uker fikk man erfart at engelsk på ingen måte er så utbredt som veldig mange tror. Innenfor turistnæringen er språkkunnskapen god, men for indere flest er engelsk lite praktisert, og daglig var jeg i samtaler med indere hvor du ikke skjønner om personen du snakker med snakker engelsk, hindi eller et annet språk.
Indisk mat er mye bedre i India: Ja, indisk mat er bedre i India, men forskjellen fra den norske utgaven er ikke så stor som jeg trodde. Inderne er derimot utrolig mye flinkere når det kommer til vegetarmat, noe nordmenn absolutt kan lære av. Mat som ikke er indisk er derimot så som så i India. Som oftest blir man skuffet, da det ikke er som man kjenner det fra hjemlige strøk. Det er indisk mat som er best i India!

Det ordner seg i India: En morgen våkner vi og finner ut at nesten alle pengesedlene våre er ubrukelige. Det noen mener er den modigste avgjørelsen i moderne indisk politikk traff oss midt i fleisen. Statsminister Modi kunngjør at 500 og 1000- lappen ikke lenger skal kunne brukes, for å prøve å utrydde det svarte pengemarkedet i India. Hos oss oppstod etter hvert panikken, da man innså at vi ikke var alene om å ville få tak i de nye pengene, samt veksle inn våre ubrukelige. Allikevel klarte vi oss. Det tok bare en halv dag, eller kostet oss 25% i vekslingsgebyrer. Ting blir veldig ofte mye mer tungvint enn det hadde trengt å være, men ja! Ting ordner seg i India

Pass godt på sakene dine: Jeg har sjeldent passet så godt på verdisakene mine som jeg gjorde de første dagene i India. Ikke noe ble etterlatt usett, selv ikke på hotellrommet. Etter hvert som ukene gikk ble man mer og mer avslappet, noe som selvfølgelig kan være farlig det også. Men når det er sagt var ikke India like farlig som jeg trodde før turen.  Foruten en taxisjåfør som lurte oss for noen hundre rupier gikk alt bra, og ingen ble frastjålet så mye som en krone. Man skal kanskje ikke forvente at man mister noe på en sånn tur, men at syv personer i løpet av syv uker ikke mistet eller ble frastjålet noe er slettes ikke ille. Når det er sagt er dette ikke noe oppfordring til å ta lett på det. I forhold til inderne rundt oss er vi så rike som de bare kan drømme om, og av og til får en turist oppleve marerittet. Det kan skje, men ut i fra forutsetningene til menneskene man omgås er ikke India noe farligere en norsk by eller bygd.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *