Sender klær til Norge hvert år

I en mindre innbydende bakgate i New Delhi sitter Manzoor Ahmad Shangloo, en velkjent figur i det iverokale området. Butikken hans, Lotus Creation har stått åpen i over 20 år, og han sier selv at han har vært på jobb hver dag siden åpningen i 1995.

Butikken han driver selger i hovedsak stoff fra Kashmir, og i reisen fra start til i dag har han opplevd mye. Blant annet har han fått norske venner som han prater med til daglig. Attpåtil en norsk kvinne han gjør forretninger med når høytiden nærmer seg.

manzoor
Manzoor Ahmad Shangloo sender pakke til Norge ved jul og nyttår.


– Hver jul og nyttår sender jeg en stor pakke til Norge med sjal og tepper som
selges videre til nordmenn på jule- og nyttårsmarkeder.

Kvinnen skal i følge Shangloo selge disse klærne videre for norske priser i området rundt Moss, og de har kontakt nesten hver uke.

 

Dårligere tider

Butikken, Lotus Creation, hadde stor suksess ved åpningen, men Shangloo forteller om stadig dårligere forretninger

– For seks år siden solgte vi godt og mye, men tidene endrer seg, vet du. Nå omsetter jeg kun for 30 000 euro per år.

Tidligere kunne butikkeieren skilte med over 100 000 euro i omsetning, men kostnadene blir for store, og turistene oppsøker ikke lenger tekstil-butikkene som har dukket opp overalt. I tillegg er det vanskelig med fem ansatte som alle skal ha lønn.

– Lange dager?

– Ja, vi jobber fra seks om morgenen til ti på kvelden, men hva er livet uten en jobb? Du må ha mat på bordet og klær. Familien må også tas vare på, og hvis jeg jobber hardt får jeg dra på ferie. For eksempel til Ledekh eller Hamachan.

 

plaggiknaggneidahylle
Tepper og sjal fra Kashmir på rekke og rad i butikken.

Mister tilliten til turister

Om det er mangel på penger, eller om det er for spenningens skyld ved ikke Shangloo, men han merker at turister oftere stjeler fra butikken hans.

– Så langt i år har jeg blitt robbet av to turister. Ingen indere som jeg kan huske har stjelt fra min butikk. Det er med på å svekke tilliten min til utlendinger.

Til tross for svekket tillit, har han mange utenlandske venner.

– Jeg kjenner en del nordmenn, tyskere og briter. De er ofte her i Delhi på ferie.

 

Drømte seg bort som liten

Selv om foreldrene driver utleie av husbåter i Kashmir, valgte Shangloo å følge drømmen sin fra barndommen. Han bestemte seg for å åpne Lotus Creation da han var 25 år, etter å ha jobbet for familien i lang tid.

– Jeg føler ingen skam i å tråkke ut av mine foreldres fotspor, men det er fortsatt vanskelig å leve så langt unna. Det gjør ting vanskeligere, og jeg skulle ønske det var kortere mellom oss. Heldigvis har jeg muligheten til å dra hjem under festivaler, og jeg sender penger hjem hver måned.

– Hvor mye?

– Det kommer litt an på, men rundt 30 000 rupies hver måned tenker jeg.

– Og hvor mye penger tar du ut av butikken hver måned?

– 70 000 rupies.

utenforbutta
Lotus Creation, ved utsiden i en trang bakgate i New Delhi.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *