Vasker klær for hele Mumbai

Fra hovedveien ser vi store tørkestativ, oppå hustakene. På stativene henger det lakener, skjorter, dongeribukser, undertøy, kjoler og gensere i alle farger.

Vaskeriet ligger mellom togspor og skyskrapere.
Vaskeriet ligger mellom togspor og skyskrapere.

Midt i Mumbai ligger Dhobi Ghat – verdens største utendørs vaskeri. Her blir omtrent en million klesplagg vasket hver dag, om vi skal tro den lokale guiden. Klærne blir vasket av de såkalte dhobiene, også kalt vaskemenn. Å vaske ett klesplagg her koster ti rupier, som er 1,3 norske kroner, og klærne blir både sendt fra hoteller og sykehus og andre institusjoner fra hele Mumbai.

I det siste har de rikere vaskemennene investert i vaskemaskiner. De uten vaskemaskin, kan betale noen rupier for å få låne maskinen, men de aller fleste vasker alt for hånd, slik de alltid har gjort.

Vaskemennene må betale 100 rupier, altså 13 norske kroner, i måneden for å leie en plass hvor de kan vaske. Det er flere hundre menn som jobber her, og de både vasker og bor på området. Alle har sine egne hus inne i vaskeriet, hvor familiene deres på fem-seks personer også bor. Resten av familien hjelper til å vaske, jobber eller går på skole.

To små gutter som bor i vaskeriet er på vei til skolen.
To små gutter som bor i vaskeriet er på vei til skolen.
De fleste klærne blir vasket for hånd.
De fleste klærne blir vasket for hånd.

Alle klesplaggene blir merket, slik at de ikke skal miste noe i det store havet av klær. Det ryktes at de aldri mister noen plagg.

Klærne blir hengt opp på snorer, uten klesklyper. De surrer klærne inn i snoren, før de blir hengt til tørk. Det varme været gjør at plaggene kanskje bare trenger å henge i 20 til 30 minutter før de er tørre. Dette øker også effektiviteten og gjør at de kan vasker flere klær. Deretter blir klærne tatt ned, strøket, presset, brettet, pakket inn i store tøyposer og levert tilbake til hotellene og sykehusene i Mumbai. Slik blir prosessen gjentatt på nytt og på nytt, hver eneste dag.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *